Vad används ett uterum till?

Ett uterum bygger man antingen som ett fristående alternativ på sin tomt eller som ett vägganslutet som så att säga byggs på sitt ordinarie hus. Skillnaden mellan dessa båda är att det förstnämnda alternativet – det fristående – får byggas upp till 25 m2 utan bygglov medan det senare endast får uppnå maximalt 15m2. Dock ska man vara medveten om att 15 m2 är en väldigt stor yta och att det därför ändå går att inreda ett vägganslutet uterum ganska frikostigt. Anledningen till att man numera får bygga sina uterum så pass stora är att man sedan början av detta år ändrade reglerna efter den bostadsminister som fanns på posten – Stefan Attefall – som, helt enkelt, tyckte att de äldre måtten var för små och att man genom att öka måtten för uterum, fristående byggnader på tomten och vissa tillbyggnader också skulle kunna hitta större användningsområden. Detta har verkligen visat sig för just uterum och då i synnerhet de fristående alternativen.

Numera ser man hur personer verkligen tänker till då de bygger sina uterum och överallt i Sverige ser man vilt skilda exempel på hur dessa uterum ser ut. En del väljer att bygga sina uterum efter klassisk modell där man snarare ser tillbygganden som en slags oas där familjen kan koppla av under lata sommardagar medan andra helt enkelt inreder och bygger sina uterum mer som en extra bostad där plats frigörs för sängar och annat som man kan tänka sig. Ett gammalt uterum blir snarare som en liten gäststuga där man kan låta bekanta sova över efter fester eller under vanliga besök – och det var nog lite det som Stefan Attefall hade i åtanke då han expanderade måtten.

 

Vad ska jag tänka på vid ett bygge av uterum?

Först och främst ska man naturligtvis noggrant se över sin budget – hur mycket kostar det, hur mycket kan jag betala och hur mycket tid kan jag lägga ner? Man ska vara medveten om att byggen av uterum allt som oftast tar lite längre tid och kostar lite mer än vad man från början tänkt sig. Men, om man väl har bestämt hur sitt uterum ska ta form så kontaktar man sin kommun och meddelar att man tänkt sätta igång – detta är viktigt eftersom det är något som måste göras.

För även om du inte längre behöver bygglov för ditt uterum så måste man ändå invänta klartecken från kommunen – annars kan det nämligen bli så att du kan tvingas riva alltihop om det börjar köra ihop sig med exempelvis grannar. Då klartecken getts av kommunen för ditt uterum så är det egentligen bara att sätta igång.

Antingen bygger du själv eller också använder du dig av de möjligheter som internet för med sig. Det har nämligen blivit väldigt populärt att beställa och få sitt uterum både levererat och monterat på plats. Visst, det är lite dyrare men å andra sidan så slipper man helt att snickra och annat som hör till. Något som är perfekt för personer födda lite med tummen mitt i handen och det är också därför som många ser det som det bästa alternativet för sitt uterum.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *