Stängsel och staket

Sedan urminnes tider har människan markerat sin närvaro med olika typer av staket eller stängsel. Dessa kan ha olika funktion som allt från intrångsskydd till att hindra husdjur att smita iväg. Det vi idag associerar till staket är nog en rödmålad stuga med vita knutar och en fint vitmålat spjälstaket eller bondens inhägnad av sin åker eller äng med en vacker gärdsgård i traditionell stil av trä. Att bygga en egen gärdsgård har blivit ett hantverk som ökat i popularitet de senarste åren och kurser finns. Pampiga järngrindar utanför en kyrkogård,herrgård eller slott är den större varianten av avgränsning.

Staketet signalerar en form av ägande där tillträde oftast ogillas, medan stängsel har funktionen att begränsa eller avskilja något/någon att ge sig utanför den samma. En hönsgård, hästhage med elstängsel, hundrastgård eller en fängelsegård är några exempel på detta. Exemplen kan mångfaldigas.

Idag finns olika företag som specialiserat sig på olika typer av staket/stängsel. Mångfalden är stor och det finns lika många varianter av grindar som det finns staket/stängsel. Ett kompetent och pålitligt företag i branschen är www.stängselstockholm.nu.  Beroende på om du är privatperson, instutition eller förening kan du idag få det mesta efter dinsa önskemål. Har du får som hobby och skall skydda dig mot stora stygga vargen finns specialstängsel. Bostadshust vid din fårfarm kanske har ett rödmålat trästaket med slaggrind runt tomten. Vill du vara lite lyxig kan du låta sätta upp ett smidesstaket i järn.

En fotbollsklubb har ofta nätstängsel bakom de båda målen,de större klubbarna staket för att sära på olika supportskaror på läktarna och grindar för att släppa in publiken. Vägverket har lagt flera hundra mil viltstängsel parallellt med vägarna där vilt uppträder frekvent. Polisen har mobila kravallstaket vid avskärmningar och oroligheter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *