Om du är ny på gymmet

När du gjort slag i saken och bestämt dig för att börja träna på ett gym kan det vara knepigt att komma igång ordentligt. Många saker är nya och det gäller att man gör rätt saker från allra första början, annars kan man få ångra att man inte tog allting i en speciell ordning. Om skulle ha gått en viss väg, visar det sig ofta efter man gått en annan, att man skulle valt den första från början. Låt oss se om saker och ting klarnar efter denna korta redogörelse.

När är man en ”färsking”?

Har man inte tränat mer än sex månader regelbundet på ett gym så kan man betrakta sig som en ”färsking” på området. När det gäller styrketräning är det viktigt att man förstår grunderna och kan anpassa dem till en individuell nivå. Tränar man styrka och belastar kroppen på fel sätt kan man råka ut för skador som hindrar från framtida träning i längre perioder. Är man ny i gemet har man ofta kommit så långt att man åtminstone valt ett gym som ligger nära beläget och är seriöst. Exempelvis passar alternativet www.gymgöteborg.nu utmärkt för alla ”färskingar” från Göteborg med omnejd.Gym i Göteborg

Vad är viktigt att tänka på?

När du tränar styrka vill du alltid få ut så mycket som möjligt. Styrketräning går kort och gott ut på att formen kroppen så att den blir både starkare och uthålligare. Det är viktigt att först och främst tänka på övningar som är lämpliga givet din kroppstyp, befintlig styrka och kondition. När du har ett bra grepp om detta kan du gå vidare in på hur du vill lägga upp passen och hur ofta du skall träna. Det finns inga givna regler här men rekommendabelt är att du kör ett grundprogram som innefattar 2-3 tillfällen per vecka med pass om 40-60 minuters effektiv träningstid.

Kosten måste också ses över. Tänk på både kalori- och proteinintaget. Här går det att vara betydligt mer detaljerad och göra ett helt kostschema varje vecka.

Planera minutiöst

Ju noggrannare din planering är inför din första tid på gymmet, desto mer kommer du få ut av träningen. Tänk på att variation är viktigt, både när det gäller övningar, muskelgrupper och kost. Planera aldrig inför mycket utan tänk efter vad som är rimligt, både för din kropp och mentalt för att undvika stressmoment. Du skall alltid vara fokuserad och motiverad varje gång du går till gymmet, därför måste du vara rimlig och uppriktig mot dig själv när du planerar din träning. Lycka till under din första tid som ny på gymmet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *