Om att bygga timmerhus

Ett timmerhus är en vacker tusenårig byggkonst som är väldigt samspelt med naturen. Träet smälter in i dess närliggande natur och det är inte förvånande att timmerhus är populära i fjällen. Det som är spännande att det är en sann konst att bygga ett vackert timmerhus. Inte alla hus har rätt att kalla sig timmerhus, utan det är enbart hus som använder sig av knutna massiva stockar. Dessa stockar måste även vara minst 10 centimeter tjocka. Det krävs en hel del erfarenhet för att kunna bygga ett äkta timmerhus, men när projektet väl är klart kommer du kunna trivas i ett äkta hus som kommer vara väl integrerat med dess närliggande natur.

Har du bestämt dig för att bygga en timrad stuga så gäller det att planera väldigt noggrant. Vill du ha ett äkta timmerhus eller är du nöjd med att göra en stuga som liknar en timrad stuga? Att göra en timmerhus-imitation är relativt enkelt, det är bara att sätta stockar ovanpå en färdig panel. Det kan du göra med ditt hus idag om du så önskar. Men ett äkta timmerhus kräver noga planering, samtal med stadsbyggnadskontoret. Det är även bra att kolla med någon timmerhusförening, exempelvis Föreningen Svenska Timmerhus (FST).

Ett timmerhus behöver inte enbart vara ett fyrkantigt hus med mörka stockar. Du kan försöka dig på ljusare trä. Du kan även testa andra modeller, kanske göra ett vinkelhus eller varför inte bygga ett timrat hus som är runt för extra mycket utmaning! Det är helt upp till dig hur du vill bygga det!

När du har ett klart timmerhus har du enorma inredningsmöjligheter. De två vanligaste trenderna är antingen att fortsätta inspireras av naturen eller att bryta av med lite mer ljusare fräschare stil. Det är helt individuellt och upp till dig hur du vill ha det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *