Konverteringsoptimering en viktig del i att öka försäljningen

Många som driver internetbutiker har blivit varse att en stor del av besöken på sajten inte leder till något faktiskt köp. Det är med andra ord ganska naturligt att fundera över hur man kan arbeta för att göra kunder av de besökare som man ändå har ”på kroken” så att säga. Det är trots allt rätt logiskt att det måste kräva en mindre insats än det krävs för öka försäljningen genom att locka ännu fler besökare men behålla samma andel som gör faktiska köp (så kallad konverteringsgrad) – de som besöker butiken redan i dag är ju uppenbarligen intresserade av att handla något från sortimentet, men väljer av en eller annan anledning inte att göra det. Ofta kan det då vara relativt små förändringar som behövs för att få fler att genomföra köp och få fler att handla fler produkter på en och samma gång. Att arbeta med detta fokus, att öka andelen besökare som handlar vid besök, kallas, av experterna inom området, för konverteringsoptimering.

Konverteringsoptimering i praktiken

Konverteringsoptimering i praktiken tar sig ofta uttryck genom att man gör en hel del små förändringar som alla bidrar till att göra e-shopen lite mer attraktiv att handla i. Det kan vara saker som finslipning av design och layout i form av placering av bilder och text eller kundvagnen, färgsättning på prisuppgifter, och så vidare. Ett annat vanligt problem är att laddningen av olika sidor på sajten tar för lång tid, och att kunden helt enkelt tröttnar. Då är en viktig investering för konverteringsoptimering att lösa detta, för de eventuella fasta kostnader som ökar genom att till exempel ordna ökad bandbredd tas med råge igen om försäljningen endast marginellt ökar.

Konverteringsoptimeringer för din e-handel

För att kunna öka sin konverteringsoptimering finns det alltså flera fronter att arbeta från. Man kan mäta olika typer av beteenden på en sajt, testa olika upplägg och regelbundet utvärdera de uppgifter man har tillgång till. I och med att det är ett brett och nytt område som det oftast inte finns specialkompetens inom på plats hos företagen som driver e-butikerna så kan det vara en god idé att kontakta utomstående konsulter som är specialister inom området. Det finns rentav upplägg där du som företagare bara betalar konsulterna  om, och i så fall efter att, din konverteringsoptimering har förbättrats – med andra ord ett helt riskfritt upplägg som har potential att göra stor nytta!

q-store.se/konverteringsoptimering/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *