Hur är det att söka jobb i Malmö?

Som arbetsgivare i Malmö regionen så ser jag att varje gång vi lägger ut en annons om att vi söker säljare så får vi väldigt många ansökningar. Det är väldigt olika bakgrunder på de personer som söker jobb hos oss, allt från akademiker till unga människor som söker sitt första jobb. Ibland har jag passat på att prata med vissa av dem som vi inte erbjuder anställning om just hur det är att söka jobb i Malmö.

AF är inte vägen till ett nytt jobb!

Vad som var slående är hur många som inte trodde att arbetsförmedlingen skulle kunna hjälpa dem att hitta ett jobb. Istället handlade det oftast om regler, coaching och massa annat. Givetvis så är jag helt övertygad om att vissa får jobb via AF men det tror jag oftast är personer som på ett eller annat sätt är attraktiva på arbetsmarknaden. AF har väldigt mycket stora resurser med att hjälpa människor hitta jobb och det är min övertygelse om att dessa resurser satsas oerhört fel. Först och främst så kan man titta på AF som organisation. Många av de personer som jobbar där saknar egentligen någon kvalificerad utbildning i att hjälpa andra hitta jobb. Många gånger har de fått ett jobb på AF för att de själva inte kunnat få jobb på annat håll. Detta blir som en ond cirkel. En av de jag pratade med menade även att gå in på AF i Malmö och söka jobb var som att få sig en smäll i magen. Känsla av hopplöshet i människors blickar var alltid lika påtaglig.

Jag sitter inte inne med svaren över hur man ska göra så att jobben i Malmö ska bli fler och hur vi får fler arbetslösa att få jobb men det känns inte heller som att AF sitter inne med svaren. Istället så bränner vi skattepengar varje dag och håller tummarna för att det löser sig.

En sak vet jag däremot, är du en ambitiös person som står utan jobb idag och verkligen vill komma ut i arbetslivet i Malmö så kan Joblink med all säkerhet hjälpa dig. Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *