Höj värdet på ditt hus

Om man som husägare – oavsett var i Sverige man bor – står inför att sälja sin bostad så finns det några sätt som kan generera mer pengar. Det handlar allstå inte om några massiva utgifter där man måste riva ut exempelvis ett badrum eller ett kök för att sedan byta ut det mot ett nytt. Dessa sätt är både kostsamma samtidigt som de inte garanterar någon vinst den dag man ska sälja sitt hus. Vi tänkte istället här fokusera på hur du ska bete dig och vad du ska göra innan du bestämt dig för att sälja – små detaljer som kan höja värdet ganska rejält i slutändan. Vi tar dessa i punktform så är det lättare att förstå och hänga med.

• Anlita en fotograf. Ska du sälja ditt hus så är det viktigt att det ser attraktivt ut då du lägger ut det på någon hemsida och här kan en professionell fotograf verkligen göra skillnad. Detta är en ganska billig investering som kan komma att löna sig i form av att fler får upp ögonen för ditt objekt – något som kan skapa budgivning och en upptrissning av priset.

Ta hjälp av en mäklare. Fler och fler väljer idag att sälja utan inblandning av en mäklare och detta är något vi verkligen avråder. En mäklare ska ses som en länk som leder till att priset går upp och inte som en utgift. Visst – du kommer att få betala provision, men i förhållande till vad du kan komma att tjäna så är detta ingenting i sammanhanget. Ta hjälp av en som vet marknaden, en som kan ditt område och som vet hur prisbilden ser ut – att agera på egen hand vid en försäljning kan straffa sig i slutändan. Stirra inte på provison utan lägg ditt fokus på jobbet denne mäklare lägger ner.

• Städhjälp! Se till att ditt hus är fräscht, rent och så inbjudande som möjligt innan du öppnar dörren för en visning. Även här bör du alltså lägga pengar och anlita en professionell person som vet vad hen gör. En städare fixar effektivt allt och i och med rut-avdraget så kommer detta heller inte att kosta så mycket pengar. Detta är inget du vill spara in pengar på – om du inte är väldigt duktig på att städa själv vill säga.

• Hantverkare. Här handlar det alltså inte om de där stora renoveringarna utanom de mindre detaljerna. Fixa lister, ordna med sladdar och måla lite färg där det eventuellt kan ha lossnat. Lite småputs är alltid bra.

• Städa exteriören! Även husets utsida kan må bra av att tvättas upp så att det blir skinande och inbjudande för hugade spekulanter. Tvätta markiser, lägg färg om det lossnat och olja in altanen och din entré. Det tar mindre tid än vad man tror och ofta kan du även här involvera någon som kan göra jobbet åt dig. Vi menar här inte att du ska ha någon ställning och rengöra hela huset – fixa det du kommer åt, helt enkelt.

• Inredningsarkitekt. Innan visning så kan det vara bra att få en liten annan bild av ditt boende. Visst, du kanske älskar den där plysch-fåtöljen du ärvt av mormor och du kanske fullständigt avgudar den där gamla mattan i hallen – men är det verkligen något som andra gillar? Ta hjälp av ett proffs som kan inreda och designa ditt hem och få det mer attraktivt för andra ögon än dina egna. Det här kan faktikst vara det bästa tipset och brukar även vara något som din mäklare kan bistå med.

• Klipp gräset. Se till att trädgården är i gott skick och att gräset är klippt. Denna del av huset ingår också i försäljningen och detta är något som många glömmer bort. Se till att även detta är inbjudande och du kommer att ha mycket att vinna. Trädgården är en oas som många aktivt eftersöker – se till att din håller högsta klass innan din visning. 

Använder man den här lilla lathunden då man står inför att sälja sitt hus så har man väldigt goda cahsner att genomföra ett bra affär. De flesta punkterna kräver extern hjälp som dock är billig i förhållande till den stundande vinsten. Se till att följa dessa tips den dagen du ska sälja ditt hus.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *