Frågor och svar om flyttstädning

Ordet flyttstädning är något som ofta dyker upp i samband med att man flyttar och innebär att man städar ur sin bostad innan man lämnar över nycklarna till de nya ägarna av bostaden i fråga. En bekvämlighet som gör det enklare för den som ska flytta in; men som ofta upplevs som ett rent ok för den som ska flytta. Det är kort sagt väldigt jobbigt att flytta som det redan är och ska man till detta addera att man även måste städa sin gamla bostad så förstår man också varför många upplever att en flyttstädning är det absolut jobbigaste momentet i samband med en flytt.

Men – vad innebär egentligen en flyttstädning, vad ska ingå, vad ska göras och hur mycket tid ska man lägga på detta? Vi har av den anledningen tagit fram några vanliga frågor kring detta och försökt att svara på dessa så gott det går. Staden vi håller oss till här är Stockholm då det är där allra flest flyttar sker. Låt oss börja.

Hur omfattande ska en flyttstädning vara?

Om ingenting annat anges mellan dig och köparen av din gamla bostad i Stockholm så ska egentligen allt städas. Spisen, kyl- och frys, fläkten, badkar, kakel, klinkers, golvbrunnar, avlopp, fönster och samtliga golv. Det mesta som finns mellan tak och golv måste i stort sett städas och vara skinande rent för att en flyttstädning ska anses som okej.

Hur lång tid tar en flyttstädning?

Mycket beror naturligtvis på hur stor bostaden är. Äger du en etta i Stockholm så kommer en flyttstädning där naturligtvis att gå fortare än vad motsvarande gör i en villa. Räkna dock med att det tar åtminstone en dag. Du måste vara noggrann.

Kan jag ta extern hjälp?

Självklart, och det är också något som verkligen rekommenderas. Att anlita en städfirma för en flyttstädning kan vara ditt absolut bästa drag då de dels är relativt billiga i Stockholm och att du dels fullt ut kan koncentrera dig på att komma på plats i din nya bostad. Anledningen till att du i Stockholm kan få ett bra pris hos en fstädfirma beror på att det finns ett så stort urval som du kan vända till din fördel. Ta in flera offerter från flera olika städföretag och ställ dessa mot varandra till dess att du hittar ett pris som passar din plånbok och budget.  Dessutom – och detta gäller över hela Sverige: du kan använda ditt rut-avdrag och dra av upp till halva beloppet för arbetet kring din flyttstädning på din deklaration.

Vad händer om jag struntar i den?

Här kan du få krav på ersättning från de nya ägarna och dessa kommer vida att överstiga den summa du betalar för en städfirma. Se till att göra det på en gång (gärna i så god tid som möjligt) om du av någon anledning känner att du inte orkar eller inte kommer att hinna genomföra din flyttstädning.

Besök www.flyttstädningsbolaget.se för mer information om flyttstädning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *