Bästa tipsen för att hitta en bra rörmokare

Rörproblem kommer ofta plötsligt och när det handlar om ett akut ärende – som ett sprucket rör med medföljande översvämning i bostaden –  har man förstås inte tid att sitta och välja och vraka bland olika rörmokare. Man får helt enkelt hoppas att den man får tag på är seriös och kan åtgärda problemen på ett professionellt vis, till ett rimligt pris.

När det ”rör” sig om mer långsiktiga arbeten finns det dock all anledning vara noggrann i sitt val av VVS-konsult. Bor man till exempel i huvudstaden måste man vara medveten om att det finns en stor mängd rörmokare i Stockholm och att det kan skilja sig en hel del mellan dem både vad gäller pris och kvalitet. I värsta fall – om man gör ett dåligt val – kan man kasta bort många sköna tusenlappar på ett slarvigt jobb som måste göras om inom en relativt kort tid.

I den här artikeln kommer vi med värdefulla tips om hur du ska gå till väga för att hitta en bra rörmokare. Dessa tips kan faktiskt till stor del vara till hjälp även när du behöver få hjälp av andra typer av hantverkare, som snickare, målare eller liknande.

1. Kolla upp att företaget är seriöst

Är företaget registerat hos Bolagsverket? Har man F-skatt (en förutsättning för att du ska kunna göra ROT-avdrag på arbetet) och alla försäkringar som behövs. Antal anställda och årsomsättningen kan vara också vara indikatorer på en rörmokares seriositet. Det behöver inte vara fel att anlita ett mindre bolag, men då behöver man starka referenser från någon man litar på. Kontrollera även att man följer viktiga regelverk som till exempel ”Säker Vatteninstallation”.

2. Få pålitliga referenser

Vi var inne på detta i punkten ovan. Det bästa är förstås om du har en vän eller släkting som tidigare anlitat den aktuella rörmokaren och vet att personen i fråga är seriös och duktig. Har du inte tillgång till något sådant är det ett bra tips att prata med andra hantverkare eller byggfirmor. Då pratar vi om större aktörer som ofta har väl inarbetrade samarbeten med VVS-specialister och kan komma med bra tips. En annan möjlighet är att vända sig till sin mäklare. De har ofta solida kontakter i den branschen.

3. Ta in olika offerter

Nöj dig inte med första bästa rörmokare du hittar som verkar ok, utan begär in offerter från flera olika. Tänk dock på att det alltid kommer låta bra i offerten så det är smartaste är att först hitta ett antal aktörer som du bedömer som seriösa och sedan ta kontakt med dessa. Därefter kan du i mångt och mycket gå efter priset och den beräknade arbetstiden.

4. Få ett tydligt avtal med fast pris och garantier

Kan inte rörmokaren du tänkt anlita ge dig ett skriftligt avtal där alla delar av arbetet spaltas upp klart och tydligt är det läge att dra öronen åt sig. Det får helt enkelt inte finnas några luddigheter i samband med denna typ av arbete. Detta är inte minst viktigt om det skulle uppstå någon typ av tvist mellan dig som privatperson och rörmokare. Begär även att få ett fast pris samt att rörmokaren inte får utföra några extraarbeten utan att du först godkänt detta. Du bör även få garanti på arbetet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *